menu

Konfitura truskawkowa

Konfitura truskawkowa- pierwsze podejście w tym roku:) Jakże udane:) smak po prostu nie do opisania-słodkie, owocowe, bez konserwantów, słodzików i innych udziwnień. Doskonałe jako dodatek do pieczywa, naleśników, lodów i innych cudowności:) Muszę koniecznie pomnożyć słoiczki i przygotować solidny zapas
na zimę:) A przygotowanie wprost banalne, więc szybciutko się dzielę wiedzą "co i jak":)






Składniki:

1 kg truskawek (oczyszczonych i posortowanych)
0,5 kg cukru (biały lub brązowy)




Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie umyć, usunąć szypułki, wybrać tylko najpiękniejsze, nieuszkodzone owoce:) Jeśli owoce
nie są bardzo duże zostawiamy je w całości, bardzo duże sztuki można przepołowić. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy w chłodne  miejsce na kilka godzin. Gdy owoce puszczą sok a cukier się rozpuści (w całości bądź częściowo) przekładamy wszystko do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do wrzenia co jakiś czas mieszając. Gdy mieszanka się zagotuje zmniejszamy ogień i pozostawiamy na jakieś 30min na ogniu mieszając. Przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Jeśli chcemy przechowywać dłużej przetwory pasteryzujemy.


Smacznego:)
comercialTest

6 komentarzy:

  1. coś takie chyba kupowałam kiedyś...
    w każdym razie ślinka cieknie!
    ty to masz talent
    ------
    u-majorki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki, dzięki:) ale nie przesadzałabym z tym talentem:) to serio bardzo prosta sprawa takie konfiturki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To co najlepsze w natury :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Matka Natura wie co tygryski lubią najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak :) Jeśli mogę złożyć na przyszłość zamówienie bardzo prostego dania ale żeby ktoś jak będzie je jadł myślał, że spędziłam przy nim pół dnia? :D

    Dodaje do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli chodzi o takie dania to jestem specjalistką:P Napisz tylko proszę na jaką porę dnia ma być to danie a coś pokombinuję:)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)