na zimę:) A przygotowanie wprost banalne, więc szybciutko się dzielę wiedzą "co i jak":)
Składniki:
1 kg truskawek (oczyszczonych i posortowanych)0,5 kg cukru (biały lub brązowy)
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie umyć, usunąć szypułki, wybrać tylko najpiękniejsze, nieuszkodzone owoce:) Jeśli owoce
nie są bardzo duże zostawiamy je w całości, bardzo duże sztuki można przepołowić. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Gdy owoce puszczą sok a cukier się rozpuści (w całości bądź częściowo) przekładamy wszystko do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do wrzenia co jakiś czas mieszając. Gdy mieszanka się zagotuje zmniejszamy ogień i pozostawiamy na jakieś 30min na ogniu mieszając. Przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Jeśli chcemy przechowywać dłużej przetwory pasteryzujemy.
Smacznego:)
coś takie chyba kupowałam kiedyś...
OdpowiedzUsuńw każdym razie ślinka cieknie!
ty to masz talent
------
u-majorki.blogspot.com
dzięki, dzięki:) ale nie przesadzałabym z tym talentem:) to serio bardzo prosta sprawa takie konfiturki:)
OdpowiedzUsuńTo co najlepsze w natury :D
OdpowiedzUsuńMatka Natura wie co tygryski lubią najbardziej:)
OdpowiedzUsuńO tak :) Jeśli mogę złożyć na przyszłość zamówienie bardzo prostego dania ale żeby ktoś jak będzie je jadł myślał, że spędziłam przy nim pół dnia? :D
OdpowiedzUsuńDodaje do obserwowanych :)
Jeśli chodzi o takie dania to jestem specjalistką:P Napisz tylko proszę na jaką porę dnia ma być to danie a coś pokombinuję:)
OdpowiedzUsuń