Składniki ( na 4 porcje):
1 kg pomidorów1 średni ogórek
1 papryka czerwona albo żółta
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny(najlepiej świeżo mielony), kilkanaście listków świeżej bazylii i oregano, oliwa z oliwek, ocet winny
Ja podaję do tego moje gazpacho z pszennymi grzankami z opiekacza. Jednak kombinacja oczywiście dowolna:)
Sposób przygotowania:
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Pozostałe warzywa dokładnie wyjemy, paprykę pozbawiamy nasion, ogórka i cebulę obieramy. Wrzucamy wszystko do robota kuchennego i rozdrabniamy na średnich obrotach tak, żeby pozostały drobne cząsteczki warzyw. dodajemy sprasowany czosnek, posiekane zioła, sól, pieprz oraz oliwę i ocet- proporcje według własnych smaków- ja osobiście daję około łyżki octu i 2-3 łyżek oliwy.
Gazpacho już właściwie jest gotowe:) Jednak by smakowało najlepiej i cudownie orzeźwiało powinno poleżeć w lodówce jakieś 2-3 godzinki. Gdy gazpacho się schłodzi nakładamy je do miseczek. Chwilę przed tym jednak możemy przygotować grzanki aby troszeczkę ostygły do czasu podania:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)