Składniki:
ciasto:1 żółtko
ok. 175g mąki
ok. 50g cukru pudru
ok. 50g masła
ok. 100ml oleju z ryżu
szczypta soli
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
krem:
250ml śmietanki 30%
1 opakowanie budyniu śmietankowego
50g masła
na wierzch:
dowolna kompozycja owoców
starta gorzka czekolada oraz kilka listków melisy do dekoracji
Sposób przygotowania:
wszystkie suche składniki mieszamy razem, dodajemy żółtko, miękkie masło oraz olej i ugniatamy ciasto do
momentu aż będzie miało jednolitą konsystencję( ja robiłam to robotem kuchennym, ale można oczywiście ręcznie). Formę do tarty przecieramy masłem i równomiernie rozkładamy ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem i obciążamy np. suchą fasolą. Wkładamy do rozgrzanego na 180stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut( po 15 minutach zabieramy obciążenie). Gdy ciasto jest w piekarniku zabieramy się za krem:) Najpierw gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, ale zmniejszamy ilość mleka o 0,5 szklanki( budyń będzie gęstszy). Gotowy budyń należy ostudzić. W tym czasie przygotowujemy owoce do dekoracji. Gdy budyń ostygnie ubijamy śmietankę i dodajemy do niej po trochu gotowy budyń i masło wciąż mieszając mikserem na małych obrotach. Gdy ciasto ostygnie smarujemy je kremem, dekorujemy owocami i posypujemy czekoladą. Najlepsze będzie po leżakowaniu ok. 2-3 godzinki w lodówce:) Smacznego:)
Jakie pyszne słodkie szaleństwo;)
OdpowiedzUsuńoj pyszne- nie powiem:) ale widzę, że u Ciebie Panno Malwinno nie brakuje pięknych pyszności:)
OdpowiedzUsuń