menu

Spaghetti z sosem serowym

Dzisiaj na obiadek jeden z moich szybkich, sprawdzonych ale jednocześnie pysznych pomysłów makaronowych. A konkretnie spaghetti z sosem śmietanowym z serem Lazur. Przygotowanie dania trwa dokładnie tyle czasu ile ugotowanie makaronu czyli kilka-kilkanaście minutek:) Nie wymaga ani dużych nakładów pracy, ani wielu składników- ot szybkie danie, które wykona dosłownie każdy:) A oto i "tajemna receptura":)




Składniki( dla dwóch osób):

1/2 opakowania makaronu spaghetti

sos:
250ml śmietanki 18%
100g ( jedno opakowanie) sera Lazur
1 średnia cebulka(najlepsza czerwona, ale może być inna)
łyżeczka masła
pęczek pietruszki
pieprz, sól




Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według przepisu z opakowania( ważne żeby to był dobrej jakości makaron, najlepiej
100% semiolina durum). W między czasie przygotowujemy sos. Masełko rozpuszczamy, dodajemy posiekaną cebulkę i szklimy. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojony na cząstki ser. Czekamy do momentu całkowitego roztopienia sera, mieszając tak aby nadać jednolitą konsystencję. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i świeżo mielony pieprz, ewentualnie sól- ja właściwie nie dodaję gdyż smak sera jest dla mnie wystarczająco intensywny. Odcedzamy makaron, mieszamy z sosem i... Gotowe:)
Smacznego:)
comercialTest

6 komentarzy:

  1. lubię takie szybkie dania bo nie zawsze mam czas po pracy na długie przesiadywanie w kuchni (niestety)a ser Lazur to w ogóle uwielbiam, także jestem jak najbardziej na tak :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie- szybkie ale to jednak nie kanapki:P a w sumie czas przygotowania podobny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko, co zawiera plesniowe smierdziuchy, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Maggie@ to dokładnie tak jak ja:) a w tym przepisie można trochę poszaleć bo każdy tego typu serek jest jak najbardziej na TAK:)

    OdpowiedzUsuń
  5. W dwóch słowach, ten makaron to Twoje comfort food. Może nie całkiem, bo to przecież nie takie "nasze" danie, ale z drugiej strony młodsze pokolenia wyrastają już w takich czasach, gdzie o tradycyjnym jedzeniu trudno mówić, bo dziś spróbować można kuchni z niemalże wszystkich krajów świata.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oo, takie lazurowe spaghetti to ja bym chętnie zjadła! I bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)