Dzisiejsza propozycja bardziej "na wynos" czyli coś na ząb co świetnie sprawdzi się nie tylko jako domowa przekąska. Wytrawne ciasteczka ze szpinakiem i serem z ciasta francuskiego doskonale sprawdzą się na piknikach, wycieczkach albo innych wyprawach w plener:)
Składniki (na 8 sztuk):
rolka ciasta francuskiego
200g świeżego szpinaku
ser dojrzewający najlepiej pikantny w smaku
słodka śmietanka
łyżka masła
mała cebula
sól, pieprz
żółtko jajka
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy szpinakowy farsz. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy szpinak i śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto kroimy na równe prostokąty. na każdym prostokącie w połowie układamy kawałek sera a na nim około łyżeczkę szpinaku. Ciasto składamy na pół i brzegi zagniatamy widelcem zamykając tym samym prostokącik. Tak powstałe kieszonki umieszczamy na blaszce, smarujemy rozmieszanym żółtkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 10 minut do momentu aż ciasteczka nie uzyskają złotego koloru. Gotowe!
Smacznego:)
Uwielbiam takie ciasteczka sama też często robię je w domu:)
OdpowiedzUsuńZ takimi francuskimi kieszonkami w torebce to mogę ruszać w drogę :D
OdpowiedzUsuńaj, wzięłabym takie do szkoły :)
OdpowiedzUsuńDorotas30@ też są u mnie często- szybkie i pyszne:)
OdpowiedzUsuńArven@ Łap jedną i w drogę:)
monami@ robi się je naprawdę w kilkanaście minut, więc jeśli wstaniesz troszkę wcześniej to jak najbardziej pyszne śniadanko na wynos uda się ogarnąć:))
Pyszności :) Idealne dla nagłych (czyt. głodnych) gości :D
OdpowiedzUsuńJak mam w lodówce ciasto francuskie i szpinak głodni goście mile widziani:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przekąski. Szczególnie podoba mi się farsz- uwielbiam szpinak;)
OdpowiedzUsuńfrancuskie jak najbardziej...używam ostatnio ciasta francuskiego Linessa z Lidla bo bardzo je lubię i jest mniej kalorycznie.
OdpowiedzUsuńnie próbowałam tego z Lidla, ale skoro mówisz, że takie dobre to muszę wypróbować:)
Usuńte ciasteczka są przepyszne :D mogłabym je jeść codziennie ... :)
OdpowiedzUsuń