A dzisiaj pomysł na szybką kolacyjkę, którą z niemałą radością zjedliśmy z mężem:)
Danie jest w moim odczuciu bardzo efektowne, pyszne i co najważniejsze dla mnie teraz- bardzo szybkie i wymagające minimum zaangażowania:)
Filet z kurczaka ze szpinakiem i sosem z gorgonzoli:
Składniki:
2 średnie filety z piersi kurczakagarść świeżych listków szpinaku
śmietanka słodka 18%- 200ml
łyżka masła
100g sera gorgonzola
sól, pieprz, zioła według uznania
Sposób przygotowania:
Mięso oczyszczamy, nacinamy w każdej porcji "kieszonkę", w której będziemy umieszczać szpinak, z
dwóch stron przyprawiamy.
Szpinak myjemy, wrzucamy do garnuszka z roztopionym masełkiem, gdy liście troszkę zmiękną dodajemy 1/4 śmietanki oraz sól i pieprz do smaku. Gotowy farsz umieszczamy w kieszonkach.
Filety smażymy na maśle na średnim ogniu co jakiś czas obracając do momentu aż się nie zarumienią.
Sos do mięska składa się właściwie tylko ze śmietanki i sera oraz przypraw. Gorgonzola jest tak intensywna w smaku, że właściwie śmietanka w zupełności uzupełnia jej smak nieco go łagodząc. Wlewamy do rondelka pozostałą śmietankę, dodajemy ser w kawałkach i mieszamy do momentu aż ser się nie roztopi, przyprawiamy pieprzem i ziołami do smaku. Gotowe:)
wykwintne ale proste, takie danka to lubię
OdpowiedzUsuńcieszę się, że jedzonko przypadło do gustu:)
OdpowiedzUsuńRewelacja...dla wzbogacenia smaku i zapachu dodałam kilka suszonych pomidorów.
OdpowiedzUsuńSuszone pomidory- ekstra pomysł:)
Usuń