menu

Gruszki w sosie karmelowym

Dzisiejsza propozycja to pyszny, słodki deser na ciepło. Sezon gruszkowy trwa, więc głównym bohaterem dzisiejszego deseru są właśnie gruszki. Deser ten jest nie tylko smakowity ale też bardzo prosty w przygotowaniu. No i oczywiście błyskawiczny, jak to u mnie bywa:) Zatem nie tracąc czasu szybciutko mówię co i jak:

gruszki w sosie karmelowym

Składniki:

średniej wielkości, nie za bardzo dojrzałe gruszki
(zazwyczaj 1 sztuka na porcję)
łyżka masła
opakowanie cukru z wanilią
200ml śmietanki 30%




Sposób przygotowania:

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i wykrawamy gniazda nasienne. Na patelni roztapiamy
masło. Kładziemy gruszki na rozgrzany tłuszcz, uprzednio obtaczając je w cukrze waniliowym. Pozostałym cukrem obsypujemy gruszki w trakcie smażenia. Owoce smażymy z obu stron, a gdy będą lekko zarumienione zmniejszamy ogień, podlewamy je wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości w razie potrzeby dodając wody. W międzyczasie  ubijamy na lekki krem 100ml śmietany.   Gdy gruszki będą już gotowe zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz. Zabieramy się za sos. Do pozostałego na patelni skarmelizowanego cukru dolewamy pozostałą śmietanę mieszając. Czekamy aż zawartość patelni połączy się ze śmietaną i sos gotowy:) Gruszki polewamy sosem i dodajemy przygotowaną wcześniej śmietanę. Gotowe:)

Smacznego:))
comercialTest

5 komentarzy:

  1. Ja chcę taką gruszkę... albo dwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojj czuję, że ten deser mógłby skraść moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny deser :) Nie chciałabyś go dodać do konkursu na moim blogu na przepis na deser? Do wygrania jest piekarnik i weekend dla 2 osób w Warszawie. Możesz w sumie dodać 3 różne desery, ale w osobnych komentarzach. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że dodaję link - najwyżej usuń ten komentarz :)
    http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Konkurs.html

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kasiaaaa24@ Bardzo się cieszę, że podoba Ci się mój deser:) chętnie dodam do Twojego konkursu:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)