Składniki:
średniej wielkości, nie za bardzo dojrzałe gruszki(zazwyczaj 1 sztuka na porcję)
łyżka masła
opakowanie cukru z wanilią
200ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i wykrawamy gniazda nasienne. Na patelni roztapiamy
masło. Kładziemy gruszki na rozgrzany tłuszcz, uprzednio obtaczając je w cukrze waniliowym. Pozostałym cukrem obsypujemy gruszki w trakcie smażenia. Owoce smażymy z obu stron, a gdy będą lekko zarumienione zmniejszamy ogień, podlewamy je wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości w razie potrzeby dodając wody. W międzyczasie ubijamy na lekki krem 100ml śmietany. Gdy gruszki będą już gotowe zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz. Zabieramy się za sos. Do pozostałego na patelni skarmelizowanego cukru dolewamy pozostałą śmietanę mieszając. Czekamy aż zawartość patelni połączy się ze śmietaną i sos gotowy:) Gruszki polewamy sosem i dodajemy przygotowaną wcześniej śmietanę. Gotowe:)Smacznego:))
Ja chcę taką gruszkę... albo dwie ;)
OdpowiedzUsuńOjj czuję, że ten deser mógłby skraść moje serce :)
OdpowiedzUsuńczęstujcie się:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny deser :) Nie chciałabyś go dodać do konkursu na moim blogu na przepis na deser? Do wygrania jest piekarnik i weekend dla 2 osób w Warszawie. Możesz w sumie dodać 3 różne desery, ale w osobnych komentarzach. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że dodaję link - najwyżej usuń ten komentarz :)
OdpowiedzUsuńhttp://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Konkurs.html
Pozdrawiam :)
kasiaaaa24@ Bardzo się cieszę, że podoba Ci się mój deser:) chętnie dodam do Twojego konkursu:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń