Składniki ( na 6 porcji):
opakowanie makaronu lasagne ( suszonego albo świeżego)250g żółtego sera
farsz mięsny:
1 kg mielonej wołowiny
700ml pasty pomidorowej
2 średnie cebule
suszona bazylia i oregano
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
1 lampka czerwonego wytrawnego wina ( opcjonalnie)
sos beszamelowy:
600ml mleka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
sól ,pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Farsz mięsny: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy mięso i smażymy. Gdy się przesmaży i mięso nie będzie surowe podlewamy winem. Dodajemy pastę pomidorową i przyprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.
beszamel: w rondelku roztapiamy masło i łączymy z mąką. Następni podlewamy mlekiem i przy pomocy rózgi mieszamy ciągle trzymając na ogniu aż do momentu uzyskania dość gęstego i gładkiego sosu. Następnie doprawiamy do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą oraz odrobiną pieprzu.
Makaron układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy beszamelem, rozkładamy farsz mięsny, posypujemy startym serem i tak kolejne warstwy. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni do momentu aż makaron zmięknie- jeśli mamy makaron świeży to trwa to około 10-15 minut, a przy makaronie suszonym około 45minut. Gotowe:)
Smacznego:)
Powiedz to mięsko to rodzaj Ragu bolońskiego, czy może zainspirowało Cię coś innego ?
OdpowiedzUsuńMięsko robię tak od zawsze:) w sumie nie wiem skąd taki pomysł, ale na pewno gdy zaczynałam tak je przyrządzać nie miałam pojęcia co to jest Ragu:P
OdpowiedzUsuń