menu

Lasagne bolognese

Kocham makarony:) Pod każdą postacią i w każdej ilości:) Uwielbiam ich smak, lubię je za prostotę i niezliczone możliwości przyrządzenia. Dzisiaj moja wariacja na temat lasagne z mięsem mielonym. Jest to danie, które wymaga trochę czasu ale warto pobawić się w przygotowanie sosu beszamelowego, farszu z mięsa i chwilę oczekiwania aż wszystko się zapiecze bo naprawdę warto:)



lasagne bolognese

Składniki ( na 6 porcji):

opakowanie makaronu lasagne ( suszonego albo świeżego)
250g żółtego sera

farsz mięsny:
1 kg mielonej  wołowiny
700ml pasty pomidorowej
2 średnie cebule
suszona bazylia i oregano
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
 oliwa z oliwek
1 lampka czerwonego wytrawnego wina ( opcjonalnie)

sos beszamelowy:
600ml mleka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
sól ,pieprz, gałka muszkatołowa





Sposób przygotowania:

Farsz mięsny: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy mięso i smażymy. Gdy się przesmaży i mięso nie będzie surowe podlewamy winem. Dodajemy pastę pomidorową i przyprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.
beszamel: w rondelku roztapiamy masło i łączymy z mąką. Następni podlewamy mlekiem i przy pomocy rózgi mieszamy ciągle trzymając na ogniu aż do momentu uzyskania dość gęstego i gładkiego sosu. Następnie doprawiamy do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą oraz odrobiną pieprzu.
Makaron układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy beszamelem, rozkładamy farsz mięsny, posypujemy startym serem i tak kolejne warstwy. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni do momentu aż makaron zmięknie- jeśli mamy makaron świeży to trwa to około 10-15 minut, a przy makaronie suszonym około 45minut. Gotowe:)

Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Powiedz to mięsko to rodzaj Ragu bolońskiego, czy może zainspirowało Cię coś innego ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięsko robię tak od zawsze:) w sumie nie wiem skąd taki pomysł, ale na pewno gdy zaczynałam tak je przyrządzać nie miałam pojęcia co to jest Ragu:P

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)