Składniki:
1 opakowanie ciasteczek owsianych
1/2 kostki miękkiego masła
2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
szklanka mleka
3 opakowania pianek marshmallow
200ml 30% śmietanki
Sposób przygotowania:
Ciasteczka kruszymy na drobne okruszki. Mieszamy pokruszone ciasteczka z miękkim masłem i startą
czekoladą( odrobinę zostawiamy do posypania gotowego deseru). Powstałą mieszanką wykładamy foremkę do tarty albo tortownicę- ważne żeby forma miała ruchome dno. Wkładamy do lodówki żeby spód nabrał odpowiednio twardej konsystencji. Przechodzimy do najważniejszego czyli masy z pianek i śmietany. Pianki rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masę doprowadzamy do wrzenia i redukujemy płyn do momentu aż nabierze gęstej konsystencji. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Ubijamy śmietanę i mieszamy z przestudzona masą piankową, wykładamy na schłodzony spód i posypujemy czekoladą. Gotowe:)
Smacznego:)
Ponieważ kolor masy piankowej ma wspaniały różowy kolor postanowiłam dodać ten przepis do akcji kulinarnej Różnorodnie w kuchni.

Przypominam o banerze tej akcji, jest obowiązkowy.
OdpowiedzUsuńRóżnorodnie w kuchni
Bardzo interesujący przepis:) ciasto na pewno super smakuje
OdpowiedzUsuńTyna@ Ciacho jest megasłodkie ale warto zrobić bo jest pyszne i łatwe w przygotowaniu:)
OdpowiedzUsuńCiacho bez pieczenia! Słodka ciekawostka :)
OdpowiedzUsuńburczymiwbrzuchu@ Najciekawsze jest to, że na takim spodzie można szaleć do woli- czyli dla każdego coś miłego:) np. szybki deser ze śmietaną i owocami:)
OdpowiedzUsuń