Składniki:
2 porcje fileta z dorszaśrednia cukinii
4 łyżki masła czosnkowego
oliwa pepperoncino
3 łyżki sosu teriyaki
łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Fileta( jeśli ryba jest mrożona to rozmrozić i osuszyć)umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Rybę
skrapiamy sosem teriyaki, sokiem cytrynowym i oliwą, doprawiamy pieprzem, solą i oregano- wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 12-15 minut. Cukinię kroimy w dość grube, około 1cm grubości plastry, umieszczamy na blaszce i na całości rozkładamy porcje masła czosnkowego( ja użyłam masła własnej produkcji, które akurat miałam w lodówce, ale równie dobrze można użyć gotowego)- dokładamy do piekarnika i pieczemy razem z rybą. Przed podaniem cukinię należy jeszcze lekko posolić. Gotowe!Smacznego:)
Gdzie kupujesz Teriyaki? PiP?
OdpowiedzUsuńOksana@ ostatni "flakon" teriyaki zakupiłam w ekskluzywnej sieci sklepów Biedronka:P Bo od jakiegoś czasu mają "tematyczne" gazetki i tym razem była kuchnia azjatycka czy cóś:)
OdpowiedzUsuńNa bogato widze :D Ale nie wiem czy w mojej wiejskiej biedronce sie cos ostalo bo tydzien azjatycki juz byl :P
OdpowiedzUsuńZawsze jadlam kurczaka z teriyaki ciekawa jestem bardzo tej rybki
Oksana@ w moich "miejskich" Biedach jeszcze sporo pozostałości:)
OdpowiedzUsuńA rybkę chyba możesz wcinać?
Pewnie :) I cukinie wiec kolejny przepis dla mnie, tylko jak Łajłe do garow zagonic? :P
OdpowiedzUsuń