Dzisiaj coś dla mięsożerców:) W mojej kuchni mięsko było, jest i będzie, gdyż oboje z mężulem jesteśmy mięsożerni i bardzo lubimy mięcho pod różnymi postaciami. W tym daniu mięsko jest wyraziste, soczyste i idealnie zgrywa się z warzywno-makaronowym dodatkiem. A oto co i jak:
Składniki:
polędwiczka wieprzowa
papryka czerwona
marchewka
mały seler
1/2 puszki pędów bambusa
1 duża cebula
kilka grzybów mun
ziarna sezamu
kostka bulion warzywny
2-3 ząbki czosnku
błyskawiczny makaron chiński- ja użyłam pszenicznego,
ale doskonale będzie pasował również np. ryżowy
olej ryżowy, kilka kropel oliwy chilli
sos grzybowo-sojowy, ocet ryżowy,
słodka papryka, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę dzielimy na porcje. Mięso marynujemy w sosie grzybowo-sojowym, occie ryżowym, słodkiej papryce i czosnku.Obtaczamy kawałki mięsa w sezamie i odkładamy do lodówki. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na słupki. Grzyby namaczamy, gdy będą napęczniałe kroimy na cieniutkie paseczki.
Przygotowujemy bulion. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę. Gdy cebula się zeszkli podlewamy ją bulionem i dodajemy pozostałe warzywa, pędy i grzyby- dusimy na wolnym ogniu.
Na patelni rozgrzewamy olej z aromatyzowaną oliwą, kładziemy mięso. Mięso obsmażamy z dwóch stron i lekko podlewamy bulionem- dusimy pod przykryciem do miękkości. Ważne aby bulion wlewać po ściance patelni- nie zmyjemy wtedy sezamu z mięska.
Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Mięso zdejmujemy z patelni. Na patelnię przekładamy warzywa i podlewamy odrobiną bulionu- dzięki temu warzywa nabiorą smaczku:) Do warzyw z tak powstałym sosikiem dodajemy makaron i łączymy składniki razem. Danie właściwie gotowe- wystarczy przełożyć makaron z warzywami i mięsko na talerz, posypać natką pietruszki i gotowe:)
Smacznego:)
Super! Uwielbiam polędwiczek, a wykonanie jej przez Ciebie bardzo mi się podoba :) Z chęcią bym je zamówiła widząc menu w knajpie :)
OdpowiedzUsuń