Dzisiaj kolejna propozycja pysznego deseru. Kruche ciasto z kremem ze śmietanki i białej czekolady. Żeby przełamać słodycz czekolady do wykończenia tarty użyłam owoc granatu.
Składniki:
kruche ciasto:
1 żółtko
łyżka cukru pudru
125 g masła
175 g mąki tortowej
szczypta soli
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
krem:
500ml śmietanki 30%
2 tabliczki białej czekolady
duży owoc granatu
groch, fasola, orzechy- coś do obciążenia tarty
pergamin
Sposób przygotowania:
Tarta: Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia. Żółtko ucieramy z cukrem pudrem i cukrem z
wanilią na kogel-mogel. Dodajemy mąkę, sól i wlewamy masło. Wyrabiamy ciasto. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką, wykładamy ciasto rozprowadzając je równo w formie. Przykrywamy pergaminem i obciążamy( ja obciążyłam blanszowanymi migdałami i dzięki temu fantastycznie się uprażyły:) ). Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem ok. 20 minut w temperaturze 150stopni, po 15 minutach ściągamy pergamin z obciążeniem.
Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy dodając ją po trochu do czekolady.
Gdy tarta całkowicie wystygnie smarujemy ją równomiernie kremem i obsypujemy owocem granatu. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, do momentu aż krem się nie zetnie. Gotowe:)
Smacznego!
mmm, mój ukochany krem! :D
OdpowiedzUsuńcukrowa wróżka@ u mnie też wysoko w rankingu:)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńTak wygląda deser idealny!
OdpowiedzUsuńto musi byc pycha:)
OdpowiedzUsuńKiedyś w jakiejś restauracji zamówiłam na deser podobną tartę. Wtedy zachwyciłam się tym połączeniem. Muszę skorzystać z Twojego przepisu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwow,
OdpowiedzUsuńale pokusa!
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Oo super, czuję, że biała czekolada świetnie się komponuje z granatem :)
OdpowiedzUsuńczy krem rzeczywiście się tak ścina, ze po przekrojeniu nie rozlewa się? nie trzeba tam dawać np mascarpone?
OdpowiedzUsuńnie rozlewa się, ale najlepiej jeśli odstoi np. noc w lodówce do pełnego ścięcia czekolady :)
Usuńsuper, dzisiaj robię, a jutro sprawdzam jak wyszło :)
Usuńmisialala.pl@ koniecznie daj znać jak wyszło i czy smakowało:)
UsuńJa jestem totalny laik, proszę o wyrozumiałość, ale co to jest "1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią"? :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem,już wiem, ale mam inne pytanie:
Usuńczy mogę użyć mąki tortowej ale pszennej? :)
Niektóre produkty na rynku to cukier wanilINOWY czyli ze sztucznym aromatem wanilii.W przepisie jest cukier z prawdziwą wanilią czyli z naturalnym składnikiem, a nie syntetycznym:) mam nadzieje, że wyjaśniłam:)
UsuńTak, może być taka mąka:)
UsuńBardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńjadłam, koleżanka przyniosła do pracy. doznania smakowe niesamowite
OdpowiedzUsuń