Dzisiaj przychodzę do Was z przepysznymi owsianymi ciasteczkami. Są dokładnie takie jak lubię- chrupiące, odpowiednio słodkie i z dodatkami:) Mniam, mniam:) A teraz szybko czas na przepis i lecę do mojego słoja z pysznościami:)
Składniki:
200g rozpuszczonego masła
1szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka mąki
2 szklanki płatków owsianych
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 laski wanilii
dodatki: żurawina i rodzynki
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko, sól, mąkę, płatki oraz dodatki i wyrabiamy masę tak
długo aż wszystkie składniki się nie połączą i masa będzie kleista. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i ponownie wyrabiamy. Formujemy z masy kulki, które następnie rozgniatamy dłonią na blaszce i formujemy w ten sposób ciastka. Ciastka na blaszce powinny być ułożone w odstępach tak 1-2 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem do momentu aż ciastka nabiorą złocistej barwy. Następnie gotowe ciastka studzimy i dopiero wtedy zdejmujemy z blachy- w przeciwnym razie po prostu nam się pokruszą. Przestudzone ciastka są gotowe do zjedzenia:) Spokojnie można je również przechowywać- najważniejsze, żeby pojemnik do tego przeznaczony był szczelny- dzięki temu ciacha zachowają swoją chrupkość na dłużej:) Smacznego:)
Mogę schrupać jedno? ;)
OdpowiedzUsuńSue@ Nawet dwa:D
OdpowiedzUsuńZawsze warto mieć je pod ręką. Drugie śniadanie jak znalazł. Wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńonionchoco@ warto, warto:) zwłaszcza, że świetnie się przechowują, wogóle nie tracą swojej chrupkości:)
OdpowiedzUsuńPycha;) Właśnie je zrobiłam i są extra pyszne;)
OdpowiedzUsuńUpieczone z trzech porcji, uff! Ale pycha!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakują:) jesli nie dasz rady zjeść 3 porcji to powiem Ci w sekrecie, że świetnie się przechowują:)
Usuń