menu

Domowe krówki

Dzisiaj propozycja "czystej przyjemności":) Definicja idealnej słodyczy zamknięta jest chyba właśnie w tym domowym produkcie. Mowa oczywiście o domowych krówkach. Słodkie, waniliowe, o idealnej konsystencji- jednym słowem niebo w gębie:)
Myślę, że odpowiednio zapakowane świetnie spełnią się w roli słodkiego prezentu dla kogoś bliskiego:)


krówki domowe

Składniki:

500ml śmietany 36%
szklanka cukru
miąższ z 1/2 laski wanilii
1 łyżeczka kakao



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w dość dużym garnku( tak, żeby zawartość garnka nie mogła
wykipieć) i gotować na wolnym ogniu często mieszając do momentu aż masa zacznie robić się gęsta i odstawać od brzegów garnka.Im dłużej będziemy gotować masę tym krówki będą miały bardziej zwartą konsystencję, należy jednak uważać żeby masa się nie przypaliła. Następnie masę przelewamy do naczynia w którym masa będzie zastygać. Masa powinna chłodzić się kilka godzin dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po schłodzeniu  krówkę kroimy na porcje i gotowe:)

Smacznego:)

comercialTest

8 komentarzy:

  1. wyglądają mega! moja ostatnia próba się nie powidoła, za krótko gotowałam masę, ale mam motywację: zdążyć na święta :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Michalina@ Trochę czasu potrzeba żeby masę ugotować to fakt, ale naprawdę warto:) A dobra motywacja to podstawa:) A taka słodka to już wogóle:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej! Domowe krówki! KOCHAM :D i mogłabym je jeść wręcz tonami :P dlatego zrobiłam sobie teraz od nich przerwę, co by zrzucić zbędny tłuszczyk do Sylwestra :P
    A jadłaś migdałowe z makiem? Mówię Ci- boskie! Raz zrobiłam parę miesięcy temu i od tamtej pory powracam do nich regularnie...ach!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bosko :) nigdy nie robiłam sama, a ostatnio na prezent kupiłam z krakowskiego kredensu, ale Twoje zachęcają do zrobienia swoich!

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe! nigdy nie robiłam domowych krówek :) z przyjemnością wypróbuję ten przepis.

    nawet nie wiedziałam, że to w taki nieskomplikowany sposób się robi. dzięki wielkie :):):)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Russkaya@są krówki jest impreza(sylwestrowa:))
    migdałowych z makiem nie próbowałam nigdy ale brzmi super- mogłabym prosić o przepis?
    Asiu@Kredensowe całkiem niezłe są:) Ale samemu też warto zrobić bo smakują obłędnie:)
    Anonimowy@sposób nieskomplikowany tylko troszkę czasu wymaga gotowanie masy, ale tak ogółem łatwizna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ja bym chciała bardzo taki upominek! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sue@ zawsze można zrobić sobie prezent samemu:)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)