Dawno temu miałam okazję jeść pyszne amerykańskie batony z masłem orzechowym- zakochałam się od razu w połączeniu smaku czekolady i masła orzechowego:) Niestety na moje nieszczęście batony te nie są w normalnej sprzedaży dostępne w Polsce. Ten smak nie dawał mi jednak spokoju. Wymyśliłam więc moją wersję:) Smak tej tarty zdecydowanie zadowolił moje podniebienie:)
Składniki:
Przepis na spód tarty stąd
plus:
2 tabliczki mlecznej czekolady
1 słoik masła orzechowego
1 opakowanie mascarpone
Sposób przygotowania:
Spód pieczemy według instrukcji z linka. Na przestudzone ciasto wykładamy masło orzechowe i
równomiernie rozprowadzamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z odrobiną wody. Gdy całkowicie się rozpuści odstawiamy do przestygnięcia i mieszamy z mascarpone na gładką masę, którą rozprowadzamy na warstwie z masła. Tarta najlepiej smakuje po minimum 2 godzinach chłodzenia w lodówce:) Oczywiście niecierpliwi, tacy jak ja mogą jeść od razu:) Gotowe:)
Smacznego!
mniam, wygląda obłędnie! też kocham reese's, można je kupić w niektórych "kuchniach świata" ;)
OdpowiedzUsuńAnonimowy@ ooo nie wiedziałam:) muszę zatem się rozejrzeć po "kuchniach..." :)
OdpowiedzUsuńTeż je tam widziałam, na szczęście:) Bo są przepyszne! Świetna tarta:)
OdpowiedzUsuńNie mogę uwierzyć, że żyłam tyle lat w nieświadomości:)
OdpowiedzUsuńheh, dzieki za przepis!! Jutro polece do sklepu i kupie składniki, i zrobię. Dzisiaj zjadłam ostatnie czekoladki z szuflady, które przywiózł mi kolega ze Stanów i sie poryczałam, że już się skończyły! Dzięki temu przepisowi zaspokoje swoje podniebienie!!! <3
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mogłam pomóc:)mam nadzieję, że smak cię zadowoli:)
Usuńte mascarpone to jakiej pojemnosci opakowanie?
OdpowiedzUsuńbez cukru ma byc te malso orzechowe?
mascarpone 250ml, a masło orzechowe bez cukru:)
Usuń