Składniki:
1/2 szklanki oleju z ryżu4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
około 4-5 marchewek
1/2 szklanki kefiru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek
garść posiekanych orzechów nerkowca
garść płatków migdałowych
(bakalie możemy dowolnie miksować)
krem:
200ml mascarpone
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki cukru pudru
do posypania: prażone orzechy piniowe
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem. dodajemy po kolei olej, utartą na drobnych oczkach marchewkę, kefir,
bakalie,
mąkę, sól i proszek do pieczenia- wszystko mieszamy na jednolita masę. ciasto przelewamy do formy( ja robiłam w tortownicy) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni z termoobiegiem około 45 minut( do suchego patyczka ).
Krem: Ucieramy wszystkie składniki na jednolitą masę- gotowe:)
Ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Następnie możliwie równą warstwą kremu smarujemy wierzch ciasta.Na koniec posypujemy prażonymi orzechami piniowymi(opcjonalnie) i Gotowe!
Smacznego:)
wygląda na dość wilgotne - czy takie jest w istocie?
OdpowiedzUsuńM.@ tak jest dość wilgotne, dzięki temu można zjeść całkiem sporo i nie zapycha:)
OdpowiedzUsuńmarchewkę w cieście bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńchantel@ marchewka fajnie zwilża ciasto:) podobnie można użyć cukinii bo też jest dość neutralna w smaku
UsuńPoszukując zajęcia na wieczór... zaczęłam robić ciasto wg tego przepisu. Rumieni się i pachnie... czy nie wyjdzie zakalec? Chwila prawdy za minut kilka, trzymajcie kciuki!
OdpowiedzUsuń49 yrs old Librarian Hermina Bottinelli, hailing from Trout Lake enjoys watching movies like Defendor and Sudoku. Took a trip to Historic Centre (Old Town) of Tallinn and drives a Ferrari 340 MM Competition Spyder. Oficjalna strona
OdpowiedzUsuń