menu

Łosoś pieczony w porach

Witam po dość długiej przerwie:) Jakoś tak ostatnio dużo się dzieje i mam mało czasu na mieszanie w garach:)
Jednak udało mi się zrobić kilka fotek pysznego i prostego łososia w porach:) Bardzo lubię ryby, a łosoś jest na liście tych najulubieńszych bardzo wysoko:) To taka wdzięczna i plastyczna rybka- można wyczarować z niego wiele ciekawych kombinacji. Moja dzisiejsza propozycja to łosoś pieczony z porami.

Składniki:
4 dzwonka łososia
1 duży por
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa
suszona: bazylia, estragon, lubczyk








Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy- tak powstaje nam marynata do łososia. Rybę zalewamy marynatą dokładnie ją rozprowadzając i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Por kroimy na talarki i dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na dnie formy do pieczenia, następnie na por kładziemy zamarynowaną rybę i przykrywany drugą częścią pora. Dość obficie skrapiamy całość oliwą i wkładamy do piekarnika na 30-45minut. Gotowe:)
Moją rybę podałam z kurkumowym ryżem i pomidorkami:)

Smacznego:)
comercialTest

6 komentarzy:

  1. ośliniłam się cała! :)- Kamilka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamilko@ w takim razie nie pozostaje Ci nic innego jak przygotować swoją porcyjkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rany...zrobiłam sie mega głodna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawie doprawiony, a wersja z porami brzmi bardzo wykwintnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. A na ile stopni?:)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)