Witam po dość długiej przerwie:) Jakoś tak ostatnio dużo się dzieje i mam mało czasu na mieszanie w garach:)
Jednak udało mi się zrobić kilka fotek pysznego i prostego łososia w porach:) Bardzo lubię ryby, a łosoś jest na liście tych najulubieńszych bardzo wysoko:) To taka wdzięczna i plastyczna rybka- można wyczarować z niego wiele ciekawych kombinacji. Moja dzisiejsza propozycja to łosoś pieczony z porami.
Składniki:
4 dzwonka łososia
1 duży por
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa
suszona: bazylia, estragon, lubczyk
Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy- tak powstaje nam marynata do łososia. Rybę zalewamy marynatą dokładnie ją rozprowadzając i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Por kroimy na talarki i dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na dnie formy do pieczenia, następnie na por kładziemy zamarynowaną rybę i przykrywany drugą częścią pora. Dość obficie skrapiamy całość oliwą i wkładamy do piekarnika na 30-45minut. Gotowe:)
Moją rybę podałam z kurkumowym ryżem i pomidorkami:)
Smacznego:)
ośliniłam się cała! :)- Kamilka!
OdpowiedzUsuńKamilko@ w takim razie nie pozostaje Ci nic innego jak przygotować swoją porcyjkę:)
OdpowiedzUsuńRany...zrobiłam sie mega głodna!
OdpowiedzUsuńCiekawie doprawiony, a wersja z porami brzmi bardzo wykwintnie.
OdpowiedzUsuńA na ile stopni?:)
OdpowiedzUsuńna 150 około:)
Usuń