Ostatnio była ryba, a tym razem krewetki:) Owoce morza albo się kocha albo nienawidzi- ja jestem zdecydowanie w grupie pierwszej:) Uwielbiam wszystkie "morskie potwory":) Dzisiejszy przepis to propozycja prostego, pysznego i sycącego dania. A jeśli chodzi o risotto to uwielbiam taką kulinarną formę przekazu- można komponować w tym daniu co tylko dusza zapragnie i zapewne będzie pysznie:)
A oto co i jak:
Składniki:
ryż do risotto około 1 szklanki
2 średnie cebulki
szklanka białego, wytrawnego wina
1 litr bulionu(może być kostka)
2-3 ząbki czosnku
1 mała cukinia
opakowanie krewetek( ja miałam tygrysie)
około 10 pieczarek
sok wyciśnięty z 1 cytryny
pęczek pietruszki
pieprz świeżo mielony
1 świeża papryczka chili
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulkę i papryczkę, czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż i gotujemy mieszając do momentu aż ziarna zaczną robić się przezroczyste. Wlewamy wino i gotujemy do odparowania.Dodajemy posiekany czosnek- dzięki temu ryż nabierze aromatu, ale czosnek nie skarmelizuje się podczas podsmażania. Ryż zalewamy łyżką wazową bulionu i gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Zalewamy kolejną porcją bulionu gdy poprzednia zostanie zaabsorbowana przez ryż- czynności powtarzamy do momentu aż ryż nabierze miękkości. Następnie dodajemy pokrojone na półplasterki cukinię i pieczarki oraz krewetki skropione sokiem z cytryny i gotujemy dalej do momentu aż warzywa zrobią się miękkie ale nie rozgotowane. Dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki i gotowe!
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
A dziś właśnie o risotto myślałam i zastanawiałam się, na jakie składniki mam ochotę. Krewetki ładnie brzmią :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam risotto, a z krewetkami jest szczególnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńKocham krewetki, więc długo do takiego risotto przekonywać mnie nie musisz :)
OdpowiedzUsuńkrewetkożercy łączcie się:D
OdpowiedzUsuń