Składniki:
1/2 szklanki letniej wody4 łyżki oleju
1/2 kostki drożdży
szczypta soli
łyżka cukru
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
łyżka spirytusu
dodatkowo:
powidła PRZEPIS TUTAJ
smalec
cukier puder
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki oprócz drożdży i wody wrzucamy do robota kuchennego. Drożdże
rozprowadzamy w wodzie i również dodajemy do robota. Wszystko wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na oprószona mąką stolnicę i nadajemy okrągły kształt. Następnie kroimy na pół, jeszcze raz na pół i każdą ćwiartkę również na pół. W każdej z tak powstałych porcji umieszczamy powidła: z ciasta robimy kulkę, rozpłaszczamy, na środku umieszczamy powidła, następnie zagniatamy boki tak by nadzienie zostało zamknięte w środku. Tak przygotowane pączki układamy na stolnicy i zostawiamy pod przykryciem na około pół godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu pączki smażymy na rozgrzanym smalcu z z dwóch stron do momentu aż nabiorą koloru. Usmażone pączki posypujemy cukrem pudrem i Gotowe!Smacznego:)
MMM prawdziwe pyszności!
OdpowiedzUsuńO! Ten przepis mi się bardzo podoba. Coś prostego, bez udziwniania, i do tego sprawdzone :-) Myślę że Tłusty Czwartek można kontynuować bez niczego aż do wtorku, prawda?
OdpowiedzUsuńja myślę, że spokojnie nawet do czwartku:)
Usuń