makaron- ulubiony- 2 porcje
świeża bazylia (jedna doniczka)
2-3 ząbki czosnku
ok. 50 ml oliwy z oliwek
3 łyżki startego sera
1,5 łyżki orzechów piniowych
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie do blendera wrzucamy bazylię, orzeszki, obrane ząbki czosnku, ser, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zalewamy oliwą- wszystko dokładnie blendujemy. Moje pesto jest mocno czosnkowe, jeśli chcecie mniej hardkorową wersję po prostu zmniejszamy liczbę czosnku. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy wodę i do garnka z makaronem przekładamy pesto. Makaron i pesto mieszamy do momentu aż makaron będzie dokładnie oblepiony sosem. Gotowe:)
Smacznego!
przyznam się, że nigdy jeszcze nie jadłam pesto, muszę w końcu spróbować, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam:) pyszne i proste:)
OdpowiedzUsuńInspiracja na jutrzejszy obiadek? :)) Dobry pomysł:) wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń