Dzisiaj propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja kochają słodkości:) Torcik baardzo czekoladowy:) Bazą jest brownie, nieco przeze mnie zmodyfikowane gdyż pominęłam z klasycznego przepisu orzechy.
Taką podstawę potraktowałam czekoladowym, puszystym kremem z mascarpone i w celach smakowo-dekoracyjnych dorzuciłam truskawki:)
A oto co i jak:
Brownie:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
kostka masła
szklanka cukru
szklanka mąki
5 dużych jajek
krem:
tabliczka mlecznej czekolady
400ml mascarpone
200ml śmietanki 30%
trochę mleka
garść pianek marshmallow
Truskawki
Sposób przygotowania:
Brownie:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mąkę, cukier i jajka mieszamy na w miarę jednolitą
masę. Dodajemy do tego rozpuszczoną, przestudzona czekoladę i mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę(ja użyłam tortownicy) i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. gotowe ciasto studzimy i przekrawamy na dwa krążki w miarę równej grubości.
Krem:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobina mleka. Pianki rozpuszczamy gotując je na wolnym ogniu w odrobiną mleka i odstawiamy do przestygnięcia. Mascarpone mieszamy z przestudzoną czekoladą na jednolitą masę. Następnie po trochu dodajemy ubitą na sztywno śmietanę mieszając ją w taki sposób by nadać lekkości kremowi. Na koniec do kremu dodajemy przestudzoną masę z pianek i mieszamy na jednorodny krem.
Na pierwszy krążek brownie nakładamy sporą porcję kremu i przykrywamy wierzchnim. pozostałą część kremu rozsmarowujemy na wierzchu i bokach torcika. W moim wydaniu wierzch udekorowałam połówkami truskawek. Gotowe:)
Najlepiej smakuje dobrze schłodzone:)
Smacznego!
czekolada....mmm:)muszę spróbowac
OdpowiedzUsuńpokochaj-gotowanie.bloog.pl
polecam, bo warto:)
UsuńPotwierdzam, jadlam ja, jadl moj maz i oboje stwierdzilismy ze to najlepsze ciacho 2012 roku. Kocham Cie Dodziu za te Twoje wypieki :D
OdpowiedzUsuńSenkju, senkju:))
Usuńjak to cudownie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńZ okazji jutrzejszego naszego święta dla moich czytelniczek 20%rabatu w sklepie internetowym Jadwiga ;)Zapraszam
http://cherrylassie.blogspot.com/
allleeeee rozpusta :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie!
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Słodziej już się nie da :))))
OdpowiedzUsuń