Dzisiaj propozycja dania dla fanów szpinaku:) Pyszna i prosta tarta ze szpinakowym farszem. Ja podałam ją na obiad, ale doskonale sprawdzi się również jako drugie śniadanie albo kolacja:)
Farsz to oczywiście nie tylko sam szpinak- dodałam do niego trochę boczku i gorgonzoli dla podkręcenia smaku:) Skoro zarys potrawy już mamy to do dzieła:
Składniki:
Ciasto:
Szklanka mąki pełnoziarnistej
ok. 100g miękkiego masła
płaska łyżeczka soli
1 duże jajko
farsz:
250g mrożonego szpinaku
250 ml śmietany 18%
trochę mleka
2-3 ząbki czosnku
ok. 150g gorgonzoli
kilka sporych plastrów wędzonego boczku
2 duże jajka
Sposób przygotowania:
ciasto: wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
farsz: boczek kroimy na kawałeczki, wrzucamy do garnka i przesmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak i dusimy chwilę na wolnym ogniu, podlewamy delikatnie mlekiem, żeby składniki się nie przypaliły. Dodajemy gorgonzolę pokruszoną na mniejsze kawałki i zalewamy śmietanką. Gotujemy do momentu aż ser się rozpuści i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zestawiamy do przestygnięcia. Roztrzepujemy w oddzielnym naczyniu jajka na jednorodną masę- dodajemy je do przestudzonego farszu przed wylaniem go na tartę.
Gdy ciasto się schłodzi wykładamy nim formę do tarty. Na wierzchu robimy dziurki widelcem, umieszczamy pergamin i obciążamy np. grochem. pieczemy około 15-20 minut. Następnie wyciągamy tartę, zdejmujemy obciążenie i wylewamy farsz. zapiekamy przez około 5-10 minut tak, by jajko miało czas zciąć masę. Gotowe!
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Dziekuję:) oj smakuje, smakuje:) pychotka:)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :) ciekawe połączenie smaków. Muszę wypróbować !!!
OdpowiedzUsuń