menu

filet z piersi kurczaka w marynacie cytrynowo-tymiankowej i pieczone ziemniaczki

Dzisiaj kolejna propozycja na pyszny i szybki obiad. Myślę, że tak przygotowany kurczak to fantastyczna alternatywa dla "kawału mięcha w panierce". Mięsko było soczyste, mięciutkie i aromatyczne. A w towarzystwie młodych, pieczonych ziemniaczków smakowało jeszcze lepiej:)

Składniki(porcja dla 2-óch osób):
kilka młodych ziemniaków
2 filety z piersi kurczaka
olej z orzechów włoskich
marynata:
sok z 1/2 cytryny
garść posiekanego tymianku
olej z orzechów włoskich
sól, pieprz














Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i dokładnie pokrywamy marynatą mięso. Zamarynowanego fileta odkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy na pół-miękko w mundurkach.
Odcedzamy ziemniaki, jeśli są większe dzielimy na pół i wykładamy w naczyniu do zapiekania. Na ziemniaki kładziemy kurczaka i polewamy marynatą. dodatkowo całość obficie należy skropić dodatkową porcją oleju. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut(zależy od wielkości fileta). Gotowe!

Olej z orzechów włoskich można zastąpić np. oliwą z oliwek

Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)