Dzisiaj kolejna propozycja na pyszny i szybki obiad. Myślę, że tak przygotowany kurczak to fantastyczna alternatywa dla "kawału mięcha w panierce". Mięsko było soczyste, mięciutkie i aromatyczne. A w towarzystwie młodych, pieczonych ziemniaczków smakowało jeszcze lepiej:)
Składniki(porcja dla 2-óch osób):
kilka młodych ziemniaków
2 filety z piersi kurczaka
olej z orzechów włoskich
marynata:
sok z 1/2 cytryny
garść posiekanego tymianku
olej z orzechów włoskich
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i dokładnie pokrywamy marynatą mięso. Zamarynowanego fileta odkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy na pół-miękko w mundurkach.
Odcedzamy ziemniaki, jeśli są większe dzielimy na pół i wykładamy w naczyniu do zapiekania. Na ziemniaki kładziemy kurczaka i polewamy marynatą. dodatkowo całość obficie należy skropić dodatkową porcją oleju. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut(zależy od wielkości fileta). Gotowe!
Olej z orzechów włoskich można zastąpić np. oliwą z oliwek
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)