Powoli zaczyna się sezon na świeże owoce i warzywa- zdecydowanie- lubię to!:) W związku z tym poluję na zieleniakowe nowości:) Zobaczyłam rabarbar i od razu zapragnęłam coś z niego wyczarować. Moja mama dostała ostatnio przepis na ciasto drożdżowe- taki podstawowy. Przepis niby zwyczajny, ale zaciekawił mnie sposobem "łączenia składników". Postanowiłam więc go wypróbować i wzbogacić o rabarbar. A oto co i jak:
Składniki:
10 dag drożdży
szklanka cukru
opakowanie cukru wanilinowego
4 całe jajka
szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
szczypta soli
2 szklanki obranego, pokrojonego rabarbaru
Sposób przygotowania:
Ważne! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki układamy w dużej misce warstwowo. Kolejno: pokruszone drożdże, na drożdże cukier, cukier
wanilinowy, następnie roztrzepane jajka, olej, mleko, mąka i sól. Składników nie mieszamy. Odstawiamy przykryte ściereczką na 3 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto poleży mieszamy składniki mikserem na jednolitą masę, wykładamy na blaszkę, posypujemy rabarbarem i wkładamy na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 200stopni. Można posypać cukrem pudrem przed podaniem. Gotowe:)
Smacznego!
Przepyszne! Najlepsza jest drożdżówka, ot tak poporostu;)
OdpowiedzUsuńdrożdżówkę też lubię:) o tak:)
UsuńSmakowite !!!!
OdpowiedzUsuńi ma umiejętność szybkiego znikania:P
UsuńUpiekłam dziś to ciasto, rzeczywiście jest proste, a za to jakie smaczne!!! Dzięki za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, ze przepis Ci się spodobał:) pozdrawiam serdecznie:)
Usuńjutro piekę...:)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje, ze się udało:)
Usuń