Przeglądając ostatnio moją "wielką księgę ciast" natknęłam się na przepis na włoskie ciasto ucierane z orzechami laskowymi. Nabrałam na nie mega ochoty i myślę sobie- robię:) Patrzę do szafki a tam zamiast mielonych orzechów laskowych migdały. Nie zniechęciło mnie to jednak i zrobiłam ciasto z migdałami:) Wyszło cudownie:) A do ciasta jako, że jest dość suche zrobiłam szybki krem. A zatem mówię już co i jak:
Składniki:
250g zmielonych migdałów
5 jajek
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
200g roztopionego masła
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki bułki tartej
krem:
2-3 łyżki mascarpone
łyżeczka pasty z ziaren wanilii
łyżka ajerkoniaku
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Jajka, cukier, proszek do pieczenia ucieramy w robocie kuchennym. Po kolei dodajemy małymi porcjami migdały, mąkę, bułkę tartą, masło i ucieramy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Ciasto jest gotowe:)
krem: mascarpone, pastę waniliową i ajerkoniak ucieramy łyżką na jednolita masę. Gotowe:)
Smacznego!
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDelicious!!! maybe we can follow each other?
OdpowiedzUsuńBesos, desde España, Marcela♥