Dzisiaj propozycja obiadowa. Burger z serowym sercem:) Uwielbiam połączenie mięsa i sera, więc taka forma jest dla mnie idealna:) Polecam wszystkim mięsożernym:) Burgery można podać na różne sposoby- w bułce z warzywami, samodzielnie, albo tak jak ja z kaszą:) A teraz co i jak:
Składniki:
30dag mięsa mielonego( u mnie karkówka)
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej
sól, pieprz
ostra papryka mielona
1-2 rozdrobnione ząbki czosnku
garść tartego sera( najlepiej o wyraźnym smaku)
oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso, jajko, mąkę, czosnek i przyprawy mieszamy aż powstanie nam jednolita masa. Dzielimy mięso na porcje( z podanej ilości ok. 2-3). Każdą z porcji formujemy w burgera i robimy w nim dziurkę w której umieszczamy ser i zamykamy. Burgery podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu tak, by zarumieniły się z każdej strony. Podsmażone mięso przekładamy do suchego naczynia do zapiekania i pieczemy w piekarniku około 15 minut( dzięki temu pozbędziemy się zbędnego tłuszczu z mięsa, bo się wytopi). gotowe:)
Smacznego!
O tak, mieso nafaszerowane serem to pyszna rzecz!
OdpowiedzUsuńpyszna nie da się ukryć:)
UsuńBardzo mi się to serowe serce podoba :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń