Jak już ostatnio pisałam wizyta w lesie zaowocowała sporym zbiorem jagód. Po tym jak objedliśmy się
jagodzianek a jagody nadal nie zniknęły postanowiłam zamknąć je w słoiczku. Zrobiłam prostą konfiturę jagodową- dzięki niej nawet jak jagody znikną będziemy mogli znów zaszaleć z jagodziankami:)
Składniki(na słoiczek jak na zdjęciu):
1 1/2 szklanki jagód
1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Jagody z cukrem wrzucić do garnuszka. Zagotować na dużym ogniu- jagody puszcza sok i będą wrzeć- wtedy zmniejszamy ogień i na małym ogniu gotujemy tak długo aż sok nam się zredukuje o około połowę. Przelewamy do słoiczka. Gotowe!
Smacznego:)
U mnie w tym roku nici z konfitur i zapasów na zimę ... a szkoda .. taką ochotę mi zrobiłaś ::PPPP
OdpowiedzUsuńjakiś malutki słoiczek zawsze można popełnić:P
Usuńprzymierzam się, żeby też zrobić :)
OdpowiedzUsuńwarto zrobić, warto:)
UsuńTrochę mnie nie było na blogosferze a tu tyle ciekawych przepisów u Ciebie się pojawiło :)
OdpowiedzUsuńMam co nadrabiać...
Jagody uwielbiam a każdy nowy przepis na konfitury jest wart uwagi :)
cieszę się, że przepisy Cię zainteresowały:)
UsuńWarto jagody "zakonfiturować" póki jeszcze są:)
58 years old Developer II Danielle Marquis, hailing from Etobicoke enjoys watching movies like Laissons Lucie faire ! and Hunting. Took a trip to Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve and drives a Ferrari 275 GTB/4 ART Spyder Alloy. strona
OdpowiedzUsuń