menu

Masło orzechowe

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię masło orzechowe. Lubię je na tostach, w formie batonów, w formie tarty z tego posta, jako dodatek do dań wytrawnych itp. Konsystencja masła "sklepowego" jest dla mnie bardzo gęsta, czasami za bardzo. Dlatego najlepiej zrobić masło orzechowe samemu. Zwłaszcza, ze to naprawdę prościzna:) A jak je zrobić:



masło orzechowe




Składniki:

ok. 70dag niesolonych orzeszków ziemnych
szczypta soli

koniecznie: robot kuchenny





Sposób przygotowania:

Orzeszki wrzucamy do robota( najlepiej żeby robot miał metalowy nóż), dodajemy sól i miksujemy na średnich obrotach kilkanaście minut do uzyskania odpowiedniej- masłowej konsystencji. Masło można przechowywać w słoiku przez jakiś czas, ale gwarantuje wam, że na pewno długo w nim nie zabawi:) Gotowe!

A Wy lubicie masło orzechowe? W jakiej formie najbardziej?

Smacznego!
comercialTest

3 komentarze:

  1. Takie masło jest pyszne i ma się wielką radość z własnego wyrobu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tak również uwielbiam masło orzechowe, kiedyś robiłam masło sama i masz rację jest pyszne tyle że zgubne dla figury(niestety kaloryczne;).
    Najczęściej jem go prosto ze słoika mhhh pycha:)))

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)