Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię masło orzechowe. Lubię je na tostach, w formie batonów,
w formie tarty z tego posta, jako dodatek do dań wytrawnych itp. Konsystencja masła "sklepowego" jest dla mnie bardzo gęsta, czasami za bardzo. Dlatego najlepiej zrobić masło orzechowe samemu. Zwłaszcza, ze to naprawdę prościzna:) A jak je zrobić:
Składniki:
ok. 70dag niesolonych orzeszków ziemnych
szczypta soli
koniecznie: robot kuchenny
Sposób przygotowania:
Orzeszki wrzucamy do robota( najlepiej żeby robot miał metalowy nóż), dodajemy sól i miksujemy na średnich obrotach kilkanaście minut do uzyskania odpowiedniej- masłowej konsystencji. Masło można przechowywać w słoiku przez jakiś czas, ale gwarantuje wam, że na pewno długo w nim nie zabawi:) Gotowe!
A Wy lubicie masło orzechowe? W jakiej formie najbardziej?
Smacznego!
Takie masło jest pyszne i ma się wielką radość z własnego wyrobu:)
OdpowiedzUsuńzgadzam się- satysfakcja jest:)
UsuńJa tak również uwielbiam masło orzechowe, kiedyś robiłam masło sama i masz rację jest pyszne tyle że zgubne dla figury(niestety kaloryczne;).
OdpowiedzUsuńNajczęściej jem go prosto ze słoika mhhh pycha:)))