Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Lubię go właściwie pod każdą postacią- wędzonego, smażonego, pieczonego. Dzisiaj propozycja fajnego, lekkiego posiłku na upalne dni z łososiem w roli głównej. Jak przygotowuję:
Składniki:
2 porcje fileta z łososia
kilka ziemniaków
mix sałat
kilka pomidorków koktajlowych
sól, pieprz,
ulubione zioła suszone
oliwa
winegret:
1/3 musztardy francuskiej
1/3 oliwy z oliwek
1/3octu balsamicznego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach( tak żeby były lekko niedogotowane). Następnie kroimy na grube plastry i układamy w naczyniu do zapiekania-polewamy oliwą i posypujemy suszonymi ziołami.
Rybę posypujemy solą i pieprzem z dwóch stron.. Na rozgrzanej suchej patelni ścinamy rybę dwustronnie- tak by środek pozostał surowy. Rybę układamy na warstwie ziemniaków i wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na kilka minut- w zależności od wielkości porcji-chodzi o to by ryba ścięła się w środku a nie wysuszyła- jakieś 5-10 minut.
W między czasie przygotowujemy winegret- wszystkie składniki wkładamy do słoiczka, zakręcamy i mieszamy nim do powstania jednolitej masy.
Podajemy na sałacie, z pomidorkami, ziemniakami i polewamy na koniec całość winegretem. Gotowe!
Smacznego:)
Zdrowo, lekko i smacznie!
OdpowiedzUsuńtak jest:) idealnie na nasze upalne dni:)
UsuńPiękny łosoś:)uwielbiam takie lekko strawne dania
OdpowiedzUsuńa dziękuję- starałam się by właśnie taki piękny był:)
Usuńłosoś tylko sól
OdpowiedzUsuń