Pancakes to super propozycja na wiele pór dnia- mogą być drugim śniadaniem, podwieczorkiem, kolacją, a od biedy nawet obiadem:) Moja dzisiejsza propozycja to wersja oparta na mące kukurydzianej z dodatkami w postaci miodu i owoców, które były akurat w domu:) Jak je zrobiłam:
Składniki(na 2 małe porcje):
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mleka
duże jajko
łyżka brązowego cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka oleju ryżowego
do dekoracji:
miód
owoce
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać w robocie kuchennym na jednolitą masę. Placuszki smażyć na rozgrzanej, suchej patelni z dwóch stron na złoty kolor( nie przywrą ze względu na olej). Podawać na ciepło z miodem(lub jakimś syropem-np. klonowym) i owocami:) gotowe!
Smacznego:)
:) pyszności, pyszności to się zgadza:)
OdpowiedzUsuńMam mąkę kukurydzianą i dzisiaj kupiłam sobie patelnię- muszę to wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak wyszło:)
Usuń