Składniki(na dwie duże porcje):
2-3 sznycle z indykaśrednia sałata rzymska
kilkanaście pomidorków koktajlowych
mała czerwona cebula
2 garści makaronu pełnoziarnistego
kilkanaście listków mięty
sól, pieprz, sok z cytryny, papryka słodka,
winegret:
1/3 części oliwy
1/3 części musztardy sarepskiej
1/3 części octu winnego
łyżeczka miodu
pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Sznycle marynujemy sokiem z cytryny i przyprawami- odkładamy do lodówki na godzinkę. W międzyczasie gotujemy i studzimy makaron. Sałatę drę na kawałki razem z listkami mięty , układam na niej makaron, pomidorki i pokrojoną drobno cebulę. Na wierzch kładę usmażony na patelni bez tłuszczu sznycel pokrojony na kawałki( do sznycla na patelni dodaję tylko trochę soku z cytryny). Polewam winegretem i gotowe!
Przygotowujemy winegret: Najlepiej w niewielkim słoiczku z nakrętką umieszczamy wszystkie składniki, zakręcamy i potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji( super szybki patent:) ).
Smacznego!
uwielbiam domowy winegret
OdpowiedzUsuń