Sezon grzybowy rozpoczęty! A sezon zaczyna się zwykle od kurek- moje niestety pochodzą ze sklepu, ale planuję zapolować w lesie na własne zbiory:) Moja dzisiejsza propozycja to risotto z kurkami w roli głównej:) Jak zrobić:
Składniki:
Pół opakowania ryżu do risotto
500g kurek
duży filet z piersi kurczaka
puszka zielonego groszku
szklanka białego wytrawnego wina
500ml bulionu drobiowego
1 duża cebula
pęczek szczypiorku
oliwa z oliwek
łyżka masła
sok z połówki cytryny
pieprz,sól
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki na 30minut.
Grzyby umyć, osuszyć, większe przekroić, podsmażyć na masełku, pod koniec podsmażania( jakieś 5-7 minut) skropić sokiem z cytryny i zostawić jeszcze na małym ogniu na jakieś 5 minut.
Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać ryż, poczekać aż zrobi się przeźroczysty i zalać winem. Gdy wino trochę odparuje, a trochę zostanie wchłonięte przez ryż zmniejszyć ogień i podlać odrobinę bulionem- czynność powtarzać do momentu aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Jeśli ryż nie będzie do końca miękki a skończy nam się bulion bez problemu można dolać odrobinę wody.
Do ryżu dodajemy kurki, groszek i podsmażonego na patelni po kurkach kurczaka. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę. doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!
Smacznego:)
Zrobiłam (dodałam tylko ok 2 łyżek sosu sojowego do ryżu, bo jestem od niego uzależniona..) i POLECAM - pychota :)))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało:) Pozdrawiam:)
Usuń