niedziela, 5 sierpnia 2012

Domowe burgery w bułce

A co powiecie moi Mili na taki domowy fast food? Bardzo lubię osobiście burgery ale tylko takie, domowe właśnie, jestem w stanie zjeść. Koszmarkom z budek typu "no name" mówię nie! A jak robię swoje:

domowy hamburgerSkładniki(4-5 sztuk):
1/2kg mielonego, nietłustego mięsa wieprzowego
3-4 łyżki ostrej musztardy
2 średnie cebule- białe
2 łyżki mielonej, słodkiej papryki
płaska łyżeczka mielonej, ostrej papryki
sól, pieprz, cukier
oliwa

1 sałata lodowa
2 pomidory
1 ogórek zielony
1 czerwona cebula

sos musztardowy:
100ml gęstej śmietany
3-4 łyżki musztardy
sól, pieprz

bułki do hamburgerów



Sposób przygotowania:
Cebule kroję na drobną kostkę, podsmażam na patelni z odrobiną cukru do zeszklenia cebuli. Mięso, podsmażona cebulę, musztardę i przyprawy mieszam w misce na jednolitą masę. Następnie formuję burgery i odkładam do lodówki na minimum godzinę.
Przygotowuję warzywa: drę sałatę, pomidory, ogórka i cebulę kroję na plastry.
Sos musztardowy: wszystkie składniki umieszczam w miseczce i mieszam na jednolitą masę.
Burgery można przygotować na dwa sposoby( osobiście wolę ten pierwszy): piec na grillu bądź jeśli to niemożliwe smażyć na patelni.
Bułki do burgerów- podobnie jak burgery- albo grill albo opiekacz/ piekarnik.

Gdy wszystkie półprodukty są gotowe komponujemy burgera: bułka-sos-sałata-burger-pozostałe warzywa-sos-bułka. Gotowe:)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)