menu

Gorąca ciabatta i aromatyczne oliwy- przekąska doskonała

Jakiś czas temu Dan Cake szukał (jak co miesiąc) kilku blogerów do testowania swojego produktu- ciabatty do domowego opieku. zgłosiłam i ja chęć potestowania i takim oto sposobem dotarły do mnie ciabatty. Może na początek kilka słów o moich wrażeniach a na koniec pomysł na przekąskę:)


Na początek powiem, że ciabatta jest całkiem spora (300g) więc bez problemu można poczęstować nią nawet kilka osób( np. niespodziewani goście).
Ma całkiem przyjemny skład(mąka pszenna, woda, drożdże, sól, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, glukoza, olej rzepakowy), który zapewne wpływa na stosunkowo krótki okres ważności.
Przygotowanie jej(opieczenie) jest banalnie proste a efekt świetny- świeże, pachnące pieczywo idealne by natychmiast je pochłonąć:)

Reasumując: produkt według mnie godny uwagi, fajny jako podstawa wielu dań, które można przygotować "na szybko" gdy ktoś do nas wpadnie, przede wszystkim smaczna i prosta przekąska na ciepło. Osobiście polecam spożyć w następujący sposób:

Składniki:
1 ciabatta do opieku Dan Cake
łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli
łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej ziołami
łyżka oliwy z oliwek + ząbek czosnku+sól+ pieprz
łyżka otartego parmezanu














Sposób przygotowania:
Ciabattę opiekamy według instrukcji na opakowaniu. oliwy( koniecznie z pierwszego tłoczenia) rozlewamy do osobnych pojemniczków- tak by łatwo było zamoczyć gorącą bułkę w oliwie.
Czosnek rozgniatamy, posypujemy solą i pieprzem i zalewamy oliwą- powstaje kolejny smak(można oczywiście zamiast samemu miksować użyć po prostu oliwy aromatyzowanej czosnkiem).
Gdy ciabatta jest już upieczona podajemy ją pokrojona na cząstki z zestawem oliw i parmezanem do posypania. Gotowe!




Smacznego:)



comercialTest

4 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)