czwartek, 2 sierpnia 2012

Pierś z kurczaka w sosie bazyliowym

Pomysł na aromatyczna pierś z kurczaka powstał w mgnieniu oka. Ponieważ wyjeżdżałam na kilka dni postanowiłam choć ten pierwszy po moim wyjeździe urozmaicić mężowi pod kątem kulinarnym:) Z tego co było pod ręką powstało to oto dzieło fotografowane wprost na patelni:) Co i jak:
filet w sosie bazyliowym


Składniki(na 2 porcje lub jedną dla łakomego męża:P )
2 filety spore z piersi kurczaka
200ml śmietanki 18%
1/2 dużego pęczka bazylii
garść startego parmezanu
masło
sól, pieprz













Sposób przygotowania:
Filety w całości posypujemy obustronnie solą i świeżym pieprzem, lekko wcieramy przyprawy w mięso.
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy kurczaka z każdej ze stron. Gdy mięso się lekko zarumieni zalewamy je śmietanką i dusimy. Po chwili dodajemy posiekaną bazylię, parmezan i przyprawy. Dusimy kolejne kilka minut tak, by smaki się przeniknęły i podajemy:) można jeść solo lub z ulubionym dodatkiem w postaci np. makaronu . Gotowe!

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. sos bazyliowy mniam mniam :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos bazyliowy po prostu boski,super pomysł, robiłam ostatnio kurczaka wg Okrasy, równie pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)