Dzisiaj pomysł na smakowitą przekąskę, która według mnie w trochę większej porcji świetnie sprawdzi się jako lekki posiłek w letni dzień. To danie jest niby proste, złożone z niewielu składników jednak zawiera w sobie intensywną słodycz pieczonej papryki oraz słoność(czy jest takie słowo?) sera feta, które doskonale się wyważają. Jak robię:
Składniki( na 2-3 porcje):
1 średnia papryka żółta
1 średnia papryka czerwona
1/2 opakowania sera feta
1 średnia czerwona cebula
oliwa z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Każdy strąk papryki dzielimy na ćwiartki, czyścimy z gniazd nasiennych i układamy na blaszce skórką do dołu. Paprykę posypujemy solą, pieprzem i polewamy obficie oliwą. Wkładamy do piekarnika na około 40 minut- skórka powinna się podpiec- wtedy łatwo da się ją zdjąć z papryki. W połowie czasu pieczenia do papryki dokładamy cebulę pokrojoną w krążki.
Gdy papryka już się upiecze czekamy aż trochę przestygnie i obieramy paprykę ze skóry. Na każdy obrany kawałek, od jednego brzegu kładziemy porcję pokruszonego sera feta i rolujemy. układamy rolki na talerzu, przykrywamy porcją cebulki i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Można jeszcze do smaku posypać świeżo mielonym pieprzem. Gotowe!
Smacznego:)
Doris! zamarzyłam o takich rolkach! Ależ tu pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Bardzo się cieszę, że rolki wywołały taką chęć zrobienia ich:)
Usuńrównież gorąco pozdrawiam:)
Uwielbiam pieczoną paprykę! Ale ja zawsze w całości piekę i bez oliwy. Potem na chwilę do woreczka i skórka schodzi od razu.
OdpowiedzUsuńfajny patent z tym woreczkiem- muszę wypróbować:)
Usuńaa, no i tym woreczkiem to potrząsam trochę.
UsuńPiękne letnie kolory. Przepadam za tak przygotowaną papryką. :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię gdy jest kolorowo- lepiej smakuje:)
UsuńPysznie i takie wakacyjne :)
OdpowiedzUsuńdla mnie też wakacyjne- bo i grecki ser i kolorowo- paprykowo:)
Usuń