Dzisiaj propozycja "kotletów" których podstawą są pomidory.
Do tego standardowa panierka z mąki, bułki tartej i jajka oraz dip czosnkowy i szybka letnia przekąska gotowa:)
Składniki(dla 2 osób):
1 duży pomidor bawole serce
1 duże jajko
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
masło klarowane
dip:
1jogurt naturalny
2-3 łyżki majonezu
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Pomidora kroimy w plastry grubości około 1 cm. Panierujemy plastry w jajku-mące-jajku-bułce i smażymy na sporej ilości rozgrzanego masła dwustronnie na złoty kolor.
Dip: jogurt i majonez mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem- ponownie mieszamy. Gotowe!
Smacznego:)
Oj nie jadłem jeszcze takich pomidorów a narobiłaś mi takiego smaku że hoho :)
OdpowiedzUsuńWarto zaryzykować Panie Deserku:)
Usuńnigdy tak nie przyrządzałam pomidorów, ale dość ciekawa propozycja , nie powiem ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
to proste i pyszne danie- warto spróbować:)
UsuńRównież pozdrawiam:)
Podoba mi się ten pomysł:) Wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńNapisz koniecznie czy smakowało:)
Usuńkiedyś czytałam książkę, "Smażone zielone pomidory".
OdpowiedzUsuńa ciekawe jak te Twoje smakują!
wypróbuj koniecznie Kochana:)
UsuńMnie również przepis skojarzył się z książką "Smażone zielone pomidory" :)
OdpowiedzUsuńDanie warte uwagi!!!
Już wiem do czego wykorzystam moje pomidorki :D uwielbiam takie przekąski!
OdpowiedzUsuńCzekam zatem na wrażenia:)
UsuńDzisiaj zrobiłam :) z sosem właśnie czosnkowym domowej roboty bo taki najlepszy :)
OdpowiedzUsuńja nie przepadam za pomidorami ale w tej wersji uwielbiam :)
Cała rodzinka była zachwycona!!!