menu

Smażone pomidory w panierce

Dzisiaj propozycja "kotletów" których podstawą są pomidory.
Do tego standardowa panierka z mąki, bułki tartej i jajka oraz dip czosnkowy i szybka letnia przekąska gotowa:)

smażone pomidorySkładniki(dla 2 osób):
1 duży pomidor bawole serce
1 duże jajko
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
 masło klarowane

dip:
1jogurt naturalny
2-3 łyżki majonezu
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz

natka pietruszki do posypania








Sposób przygotowania:
Pomidora kroimy w plastry grubości około 1 cm. Panierujemy plastry w jajku-mące-jajku-bułce i smażymy na sporej ilości rozgrzanego masła dwustronnie na złoty kolor.
Dip: jogurt i majonez mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem- ponownie mieszamy. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

12 komentarzy:

  1. Oj nie jadłem jeszcze takich pomidorów a narobiłaś mi takiego smaku że hoho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy tak nie przyrządzałam pomidorów, ale dość ciekawa propozycja , nie powiem ;)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to proste i pyszne danie- warto spróbować:)
      Również pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Podoba mi się ten pomysł:) Wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś czytałam książkę, "Smażone zielone pomidory".
    a ciekawe jak te Twoje smakują!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie również przepis skojarzył się z książką "Smażone zielone pomidory" :)
    Danie warte uwagi!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wiem do czego wykorzystam moje pomidorki :D uwielbiam takie przekąski!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj zrobiłam :) z sosem właśnie czosnkowym domowej roboty bo taki najlepszy :)
    ja nie przepadam za pomidorami ale w tej wersji uwielbiam :)
    Cała rodzinka była zachwycona!!!

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)