Składniki( na 4 porcje):
ok. 300g świeżych listków szpinakukilka ugotowanych brukselek
2-3 pomidory
1 czerwona cebula
ok. 400g oscypka
1/2 pęczka szczypiorku
duży burak upieczony na miękko
winegret:
70ml oliwy z oliwek
30ml octu balsamicznego
4 łyżki borówki ze słoika
1 łyżka musztardy sarepskiej
2-3 ząbki czosnku
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Na umytych i osuszonych listkach szpinaku układamy brukselki pokrojone na połówki, pomidory pokrojone na ósemki, piórka cebuli, buraka pokrojonego w cienkie półplasterki( buraka pieczemy w folii aluminiowej do miękkości, a gdy ostygnie obieramy i kroimy- najlepiej w jednorazowych rękawiczkach by się nie pobrudzić). Na koniec oscypka pokrojonego w plastry przesmażamy dwustronnie na suchej patelni teflonowej i od razu podajemy z sałatą. całość podajemy z winegretem.
Winegret: oliwę, ocet, borówkę, musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę umieszczamy w słoiku, zakręcamy i mieszamy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. gotowe!
Smacznego!
P.S. za fotki dziękuję Filipowi:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń