menu

Konfitura malinowa

Jak już kiedyś pisałam nie mam opcji przechowywania miliona słoików z przetworami, ale na kilka zawsze się miejsce znajdzie:) Dzisiaj konfitura malinowa- słodka, pyszna i prosta:) Idealna do kanapeczek( koniecznie z ciepłą bułką), ciastek albo do słodzenia herbaty.

konfitura malinowa, konfitura z malin
Składniki:
750 malin
3/4 szklanki cukru






Sposób przygotowania:
Maliny wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem, całość mieszamy dokładnie. Zaczynamy podgrzewać na
początku na małym ogniu, a gdy owoce puszczą sok zwiększamy ogień. Całość powinna się zagotować i wtedy znowu ogień zmniejszamy. W zależności od tego jak bardzo gęstą lub rzadką chcemy mieć konfiturę wydłużamy albo zmniejszamy czas gotowania( im dłużej tym bardziej redukuje się płyn i konfitura staje się gęstsza). konfiturę o pożądanej konsystencji przelewamy do słoiczków- można ja albo pasteryzować albo przechowywać w lodówce( do zjedzenia od razu:) ). Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. a nie lepiej klasycznie wysmażyć maliny w syropie cukrowym? Nie rozsypią się na dżemową modłę.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)