menu

Risotto z zielonymi warzywami

Uwielbiam risotto! I to dosłownie w każdej wersji "dodatkowej": i z mięskiem i owocami morza i z rybami i z warzywami również. Dzisiaj propozycja bardzo warzywna, bo jako dodatków do ryżu użyłam różnych zielonych warzyw:

risotto z zielonych warzyw, risotto z warzywamiSkładniki:
200g (2 porcje) ryżu do risotto
szklanka białego wytrawnego wina
litr bulionu drobiowego
ok. 200 g młodego świeżego szpinaku
1/2 niedużej cukinii
garść zielonej fasolki
mały por (jasna część)
pęczek szczypiorku
łyżka masła
 pieprz, sól
 oliwa z oliwek












Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany dość drobno por i przesmażamy na średnim ogniu. Następnie dodajemy ryż i czekamy aż się zeszkli. Gdy ryż się zeszkli dolewamy wino i odparowujemy na mniejszym ogniu. Kiedy wino zostanie prawie całkiem wchłonięte przez ryż dodajemy część bulionu i postępujemy jak z winem- czynność powtarzamy do momentu aż ryż całkiem wchłonie bulion. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną na około 2 cm kawałki fasolkę, cukinię w półplastrach oraz liście szpinaku( dokładnie umyte i osuszone) lekko rozdrobnione. Gdy ryż nabierze odpowiedniej , kremowej konsystencji, a warzywa zmiękną dodajemy masło, posiekany szczypiorek, świeżo zmielony pieprz i ewentualnie, jeśli to konieczne, sól. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)