menu

Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem porowym

Pełne aromatu, smaku i całkiem proste w przygotowaniu przekąski- oto moja dzisiejsza propozycja. Lubię tego typu dania, bo są świetne i jako samodzielne danie i jako element dłuższego menu. Świetnie sprawdzą się również jako imprezowa przekąska. Można podawać na zimno jednak najlepiej smakują ciepłe, świeżo wyjęte z piekarnika.


Składniki(na 12 sztuk):
1 rolka ciasta francuskiego
1 duży por
100g boczku wędzonego
garść siekanych świeżych ziół( bazylia, oregano, szałwia, lubczyk,tymianek )
150g żółtego sera o intensywnym smaku
pieprz
oliwa z oliwek
















Sposób przygotowania:
Por dokładnie oczyścić i drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni i dodać posiekany por, boczek, posiekane zioła- całość smażyć do momentu aż por się zeszkli. Na końcu doprawić pieprzem. Płat ciasta francuskiego podzielić na 12 równych kwadratów. Kwadraty z ciasta umieścić w formie do muffinek( tak łatwiej uformować "sakiewki"). Na dno każdej sakiewki włożyć porcję startego sera, następnie porcję farszu i "zamknąć" brzegi. Sakiewki piec w 200 stopniach aż zaczną się rumienić. Gotowe!


smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)