menu

Tarta z gorgonzolą i boczkiem

Bardzo lubię wytrawne tarty. Są super jako obiad, a i w roli drugiego śniadanka sprawdzają się nieźle:)
Dzisiaj propozycja bardzo aromatyczna i sycąca.

Składniki:
tarta z gorgonzolą i boczkiem
ciasto:
Szklanka mąki
 ok. 100g masła
płaska łyżeczka soli
żółtko z 1 dużego jajka

farsz:
100 g wędzonego boczku w plastrach
150g gorgonzoli
300ml śmietanki 30%
2 jajka
1 cebula
oliwa do smażenia
pieprz









Sposób przygotowania:
ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce ok. 30 minut. Po schłodzeniu ciastem wyłożyć formę, całość przykryć pergaminem i obciążyć np. grochem. Piec w 180 stopniach 15-20 minut.

farsz:Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebule pokrojoną w kosteczkę. Następnie dodać pokrojony dość drobno boczek i chwilę przesmażyć razem. Zalać śmietanką i dodać gorgonzolę( najlepiej podzieloną na małe kawałki- szybciej się rozpuści). Rozpuszczać na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. doprawić pieprzem do smaku.
Na sam koniec dodać rozkłócone jajka i energicznie wymieszać. Całość zdjąć z ognia i przelać na podpieczony spód. Piec około 10 minut- do momentu aż całość się zetnie i zacznie się rumienić. Gotowe!

Smacznego:)



comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)