Jesień wystartowała a wraz z nią sezon na zupy:) Lubię zupy w formie kremu, bo są super pożywne, rozgrzewające i idealnie pasują na jesień. Dzisiaj zupa z białych warzyw, bardzo delikatna, z dodatkiem sera i przełamana wędzonym łososiem- dla mnie bomba!
Składniki:
1/2 małego kalafiora
1 mały seler
2 korzenie pietruszki
1/2 dużej cebuli
4-5 ziemniaków
2-3 ząbki czosnku
150g twardego, intensywnego w smaku sera(u mnie cheddar)
50g łososia wędzonego pokrojonego w plasterki
posiekana natka pietruszki do przybrania
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklić posiekana cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodać pokrojoną w średnią kostkę pietruszkę, seler, ziemniaki i podzielony na mniejsze cząstki kalafior. Całość zalać wodą do powierzchni warzyw i gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dodać starty na grubych oczkach ser i mieszając poczekać aż się rozpuści. Całość zestawić z ognia, zblendować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z posiekanym łososiem i natka pietruszki. Gotowe!
Smacznego:)
fajny przepis, ja zazwyczaj ser żółty albo pleśniowy dorzucam do już gotowej porcji. Ale muszę spróbować kiedyś w Twojej kolejności
OdpowiedzUsuńSer jest dobry w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńZupy kremy naprawdę uwielbiam i wciąż szukam do nich nowych dodatków do posypania na wierzch, łososia jeszcze u mnie nie było :)
OdpowiedzUsuń