Składniki(u mnie wyszły z tego 3 małe jabłka):
3 jabłka
szklanka wody
szklanka cukru
20ml czerwonego barwnika spożywczego
patyczki- u mnie do lodów
Jabłka dokładnie umyć, pozbawić ogonków i nadziać na patyczki. W rondelku wymieszać cukier z wodą i
gotować od czasu do czasu mieszając garnkiem do momentu aż całość zacznie gęstnieć. Karmel powinien zacząć zmieniać kolor- w zależności od pożądanej intensywności przerwać podgrzewanie( jeśli chcemy by był intensywny czekamy aż bardziej zciemnieje, jeśli ma być lekko wyczuwalny gdy jest bardzo jasny). Na sam koniec dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Jabłka dość intensywnie oblewać/moczyć w karmelu. Ja swoje studziłam na kratce z piekarnika położonej na zlewie( tak by pod spodem była wolna przestrzeń na patyczki)dzięki temu gdy wyschną od góry są pięknie gładkie i błyszczące a ku dołowi mają zakończenie. Gotowe!
Smacznego:)
ślicznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWow! Wyglądają świetnie!!!!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbosz...jakie to ładne, szkoda jeść :D
OdpowiedzUsuńrobi się na prawdę szybko wiec można zjeść i dorobić:D
UsuńO! Jakie śliczne jabłuszka!
OdpowiedzUsuńWidziałam podobne na Moje Wypieki :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
no, no... mniam! podoba mi się taki mega deser.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Cudne, uwielbiam takie jabłka :)
OdpowiedzUsuńZawsze sobie kupuję na świątecznych straganach, może w tym roku zrobiłabym sama...? :)
Warto zrobić, bo nie są ani trudne, ani drogie ani pracochłonne, a efekt jest mega:)
Usuń