Długo, bardzo długo szukałam dobrego przepisu na ciasto do pizzy. niby taki banał, kilka składników, ale zawsze było jakieś ale. Wreszcie udało się znaleźć idealny przepis! ciasto idealnie trafia w mój gust- jest niezbyt puszyste, raczej zwarte, super utrzymuje dodatki i odpowiednio się z nimi komponuje:) Przepis pochodzi z książki: " Prosto i presto. włoska kuchnia dla żyjących w biegu".
Składniki:
ciasto:
1/2 kg mąki krupczatki
1/2 kostki drożdży
szklanka ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
sos pomidorowy:
200ml pasty pomidorowej
2 ząbki czosnku
suszona bazylia i oregano
sól, pieprz
dodatki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
30g anchois z czosnkiem i ziołami
kilka pomidorów suszonych ze słoika
1 żółta papryka
1 duża cebula
200g tartego, żółtego sera
Sposób przygotowania:
Ciasto: z wody, cukru, drożdży i kilku łyżeczek mąki przygotować zaczyn- najlepiej całość wymieszać w sporym naczyniu, bo taki zaczyn bardzo rośnie. Zaczyn powinien rosnąć około 15 minut. Gdy zaczyn jest gotowy należy wymieszać go z pozostałymi składnikami wyrabiając ciasto na miękką, elastyczną masę. Uformować kulę z ciasta i odstawić w miseczce przykrytą ściereczką na około 20-30 minut. Następnie ciasto albo ręcznie albo przy pomocy wałka równomiernie rozprowadzić na blasze( wychodzi całkiem spora blacha).
Tak powstały spód pizzy wysmarować sosem pomidorowym( sos: pastę, zioła, sól, pieprz i rozgniecione ząbki czosnku wymieszać ze sobą dokładnie) i kolejno układać dodatki: pokrojona w pióra cebulę, odcedzony i rozdrobniony tuńczyk, pokrojone dość drobno pomidory, pokrojone drobno anchois, paprykę ciętą w słupki,a całość posypać grubo tartym serem. pizzę należy piec w temperaturze 250 stopni przez około 15 minut( do momentu aż brzegi zaczną robić się rumiane) . Gotowe!
Smacznego:)
To ja poproszę ten kawałek, co za pyszności, od jutra w lidlu tydzień włoski, więc tez postaram się zrobić coś pysznego:)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo!:) kawałek jest twój:)
Usuń