menu

Pyszna szarlotka na pełnoziarnistym kruchym cieście

Szarlotka to dla mnie idealne jesienne ciasto. Na zewnątrz zimno a my możemy rozgrzać się ciepłą herbatką i  porcją ciasta z dodatkiem jabłek- jesiennego bogactwa. Tym razem zamiast klasycznego ciasta kruchego z białej mąki zrobiłam kruche na pełnoziarnistej mące- jest równie pyszne.




Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
szklanka cukru pudru
2 żółtka
3/4 kostki masła
łyżeczka esencji waniliowej
6 średnich jabłek



Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki(oprócz jabłek) zagnieść na jednolitą masę. Ciasto uformować w walec, zawinąć w folię
i włożyć do lodówki na minimum godzinę.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia( u mnie okrągła- średnica 24cm) wyłożyć pergaminem. Gdy ciasto już się schłodzi podzielić na dwie części- 1/3 i 2/3. Mniejszą część z powrotem włożyć do lodówki, a większą zetrzeć na największych oczkach tarki na równomierną warstwę w formie. Formę umieścić w piekarniku na chwilę(aż ciasto zacznie się podpiekać), a w międzyczasie również na największych oczkach zetrzeć jabłka. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć na nim jabłka, a na warstwę jabłek zetrzeć pozostałą porcję surowego ciasta. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec aż ciasto się zarumieni. Gdy ciasto jest gotowe odstawić je do przestygnięcia i posypać cukrem pudrem.Gotowe!

Smacznego:)



comercialTest

7 komentarzy:

  1. Super pomysł na "ozdrowienie" szarlotki :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny i prosty przepis na pyszne ciacho ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dziś w dzien, wyszło mi bardzo płaskie, ale za to mega pyszne. Rodzince zaserwowałam jeszcze ciepłą z gałką sorbetu malinowego z grycana, świetna kompozycja.

    dziękuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało:) muszę też spróbować z sorbetem:)

      Usuń
  4. szarlotka zdecydowanie do lubienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. A oto mój przepis lekko zmodyfikowany :)
    Składniki:
    2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej (ma słodki i orzechowy posmak)
    szklanka cukru pudru ( z cukru FRUKTOZA lub pół szklanki miodu )
    2 żółtka
    190 gram oleju kokosowego nierafinowanego
    1 laska wanilii
    8 dużych jabłek
    łyżeczka świeżo zmielonego cynamonu
    1/4 łyżeczki świeżo zmielonego goździka
    Sposób przygotowania jak w oryginale z różnicą zamiany składników i dodaniem do jabłek cynamonu i goździka .
    Przepięknie pachnie w całym domu a po wyjęciu z piekarnika od razu znika :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)