Szarlotka to dla mnie idealne jesienne ciasto. Na zewnątrz zimno a my możemy rozgrzać się ciepłą herbatką i porcją ciasta z dodatkiem jabłek- jesiennego bogactwa. Tym razem zamiast klasycznego ciasta kruchego z białej mąki zrobiłam kruche na pełnoziarnistej mące- jest równie pyszne.
Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
szklanka cukru pudru
2 żółtka
3/4 kostki masła
łyżeczka esencji waniliowej
6 średnich jabłek
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
szklanka cukru pudru
2 żółtka
3/4 kostki masła
łyżeczka esencji waniliowej
6 średnich jabłek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki(oprócz jabłek) zagnieść na jednolitą masę. Ciasto uformować w walec, zawinąć w folię
i włożyć do lodówki na minimum godzinę.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia( u mnie okrągła- średnica 24cm) wyłożyć pergaminem. Gdy ciasto już się schłodzi podzielić na dwie części- 1/3 i 2/3. Mniejszą część z powrotem włożyć do lodówki, a większą zetrzeć na największych oczkach tarki na równomierną warstwę w formie. Formę umieścić w piekarniku na chwilę(aż ciasto zacznie się podpiekać), a w międzyczasie również na największych oczkach zetrzeć jabłka. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć na nim jabłka, a na warstwę jabłek zetrzeć pozostałą porcję surowego ciasta. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec aż ciasto się zarumieni. Gdy ciasto jest gotowe odstawić je do przestygnięcia i posypać cukrem pudrem.Gotowe!
Smacznego:)
Super pomysł na "ozdrowienie" szarlotki :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Taka lubię najbardziej
OdpowiedzUsuńbardzo fajny i prosty przepis na pyszne ciacho ;d
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś w dzien, wyszło mi bardzo płaskie, ale za to mega pyszne. Rodzince zaserwowałam jeszcze ciepłą z gałką sorbetu malinowego z grycana, świetna kompozycja.
OdpowiedzUsuńdziękuje za przepis!
Bardzo się cieszę, że smakowało:) muszę też spróbować z sorbetem:)
Usuńszarlotka zdecydowanie do lubienia!
OdpowiedzUsuńA oto mój przepis lekko zmodyfikowany :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej (ma słodki i orzechowy posmak)
szklanka cukru pudru ( z cukru FRUKTOZA lub pół szklanki miodu )
2 żółtka
190 gram oleju kokosowego nierafinowanego
1 laska wanilii
8 dużych jabłek
łyżeczka świeżo zmielonego cynamonu
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego goździka
Sposób przygotowania jak w oryginale z różnicą zamiany składników i dodaniem do jabłek cynamonu i goździka .
Przepięknie pachnie w całym domu a po wyjęciu z piekarnika od razu znika :)