menu

Sok z ciemnego winogrona

W moich rodzinnych stronach nie tylko grzyby są w sporej ilości- w tym roku mamy też sporo winogrona:) U moich rodziców rośnie bardzo ciemne, intensywne w smaku winogrono. Osobiście winogrona lubię jeść po prostu, na surowo- najbardziej jednak takie wielkie, dojrzałe pod ciepłym, śródziemnomorskim niebem:) Jednak i na nasze, rodzime znalazłam super sposób- pyszny, gaszący pragnienie sok z nich wyszedł:) Ja robię go na bieżąco, do codziennej konsumpcji, ale myślę, że z powodzeniem można go pasteryzować i przechowywać na dłużej.




sok z winogron, sok winogronowy, sok z winogrona




Składniki:

1kg ciemnego winogrona(same owoce, bez"ogonków")
cukier( ilość w zależności od słodyczy owoców i upodobań)






Sposób przygotowania:

Umyte owoce wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak by przykryć winogrona, dodajemy cukier i zagotowujemy. po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut tak, by sok nabrał koloru i smaku. Przecieramy owoce przez sito by pozbyć się pestek i skórek. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)