W moich rodzinnych stronach nie tylko grzyby są w sporej ilości- w tym roku mamy też sporo winogrona:) U moich rodziców rośnie bardzo ciemne, intensywne w smaku winogrono. Osobiście winogrona lubię jeść po prostu, na surowo- najbardziej jednak takie wielkie, dojrzałe pod ciepłym, śródziemnomorskim niebem:) Jednak i na nasze, rodzime znalazłam super sposób- pyszny, gaszący pragnienie sok z nich wyszedł:) Ja robię go na bieżąco, do codziennej konsumpcji, ale myślę, że z powodzeniem można go pasteryzować i przechowywać na dłużej.
Składniki:
1kg ciemnego winogrona(same owoce, bez"ogonków")
cukier( ilość w zależności od słodyczy owoców i upodobań)
Sposób przygotowania:
Umyte owoce wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak by przykryć winogrona, dodajemy cukier i zagotowujemy. po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut tak, by sok nabrał koloru i smaku. Przecieramy owoce przez sito by pozbyć się pestek i skórek. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)