W poprzednim tygodniu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kuchni azjatyckiej z marką Blue Dragon( więcej o samych warsztatach napisze w osobnym poście). Spotkanie to zaowocowało wieloma inspiracjami i bardzo luźnymi pomysłami na kuchnię azjatycką. Oto co zaświtało w mojej głowie:
Składniki(na 2 porcje):
150 g makaronu pszennego, jajecznego
1 cebula
3-4 gałązki selera naciowego
1/4 kopru włoskiego(fenkułu)
2-3 marchewki
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki sezamu
olej
sos sojowy jasny
Sposób przygotowania:
Cebulę, seler, fenkuł, marchew i czosnek wrzucić na rozgrzany olej do woka. Makaron zalać wrzątkiem- przez około 5 minut powinien mięknąć. Makaron odcedzić, dodać wraz z sezamem do warzyw i całość doprawić wedle uznania sosem sojowym. Na koniec do całości dodać posiekany szczypiorek. Gotowe!
Smacznego:)
Nie rób mi tego bo wieczorem do Ciebie przybędę i zjem!
OdpowiedzUsuńSpoko, wpadaj:) tyle, że już nie ma co zjadać:)))
UsuńFajnie to zrobiłaś, i ja sie wkrótce zabiorę za azjatyckie dania :)
OdpowiedzUsuńU mnie też azjatyckie klimaty wkraczają do kuchni:)
UsuńWygląda przeprzeapetycznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie improwizowane dania :) Twój makaron to idealny przykład tego, że można wykombinować coś pysznego w kilka minut :)
OdpowiedzUsuńazjatycka nuta? jak najbardziej!
OdpowiedzUsuńPycha ;)
OdpowiedzUsuń