menu

Szybki makaron z warzywami na azjatycką nutę

W poprzednim tygodniu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kuchni azjatyckiej z marką Blue Dragon( więcej o samych warsztatach napisze w osobnym poście). Spotkanie to zaowocowało wieloma inspiracjami i bardzo luźnymi pomysłami na kuchnię azjatycką. Oto co zaświtało w mojej głowie:

Składniki(na 2 porcje):
150 g makaronu pszennego, jajecznego
1 cebula
3-4 gałązki selera naciowego
1/4 kopru włoskiego(fenkułu)
2-3 marchewki
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki sezamu
olej
sos sojowy jasny














Sposób przygotowania:
Cebulę, seler, fenkuł, marchew i czosnek wrzucić na rozgrzany olej do woka. Makaron zalać wrzątkiem- przez około 5 minut powinien mięknąć. Makaron odcedzić, dodać wraz z sezamem do warzyw i całość doprawić wedle uznania sosem sojowym. Na koniec do całości dodać posiekany szczypiorek. Gotowe!


Smacznego:)



comercialTest

8 komentarzy:

  1. Nie rób mi tego bo wieczorem do Ciebie przybędę i zjem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spoko, wpadaj:) tyle, że już nie ma co zjadać:)))

      Usuń
  2. Fajnie to zrobiłaś, i ja sie wkrótce zabiorę za azjatyckie dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też azjatyckie klimaty wkraczają do kuchni:)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie szybkie improwizowane dania :) Twój makaron to idealny przykład tego, że można wykombinować coś pysznego w kilka minut :)

    OdpowiedzUsuń
  4. azjatycka nuta? jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)