menu

Filet z piersi kurczaka faszerowany pomidorowo-bazyliowym pesto

Kolejna propozycja dania, które jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smakowite. Mój mąż był zachwycony:) Ja z resztą też:) Dużo smaków, kolorów- to lubię! A do kurczaka towarzysko dołączyła lekka sałata ze szpinaku i pomarańczy- pycha!



Składniki(na 2 porcje):
2 filety z piersi kurczaka
garść listków bazylii
łyżka orzechów piniowych
około łyżki parmezanu
3 suszone pomidory z zalewy
2 ząbki czosnku
oliwa( ja użyłam tej z pomidorów)
sól, pieprz

Sałata:
2 garście szpinaku baby
1 pomarańcza
kilka oliwek zielonych
2 łyżki uprażonych orzechów piniowych
1/2 pęczku szczypiorku

dressing musztardowo- miodowy:
5 łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka musztardy miodowej
łyżka miodu
pieprz



Sposób przygotowania:
Na początku oczyszczamy mięso i nacinamy z boku tworząc "kieszonkę" na pesto. Bazylię, orzechy,
pomidory, parmezan, obrany czosnek, odrobinę oliwy( im więcej tym pesto będzie rzadsze) blenderem miksujemy na jednolitą masę. Powstałym pesto wypełniamy kieszonki w filecie i zapinamy wykałaczką. Mięso z wierzchu doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy z każdej strony do ścięcia mięsa z zewnątrz. Następnie filety przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilkanaście minut( zależy od wielkości filetów).
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: Na szpinaku układamy wyfiletowane cząstki pomarańczy, oliwki, orzechy piniowe oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem. sałatkę podajemy z dressingiem: wszystkie składniki mieszamy razem( najlepiej wszystko wymieszać w zakręcanym słoiku). Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Przepyszny zestaw :) czerwone pesto robiłam tylko raz, do makaronu, ale nadzianie nim kurczaka to fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam z serem, ale i taką formę wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)